Зошто ,,Црн петок,, се одбележува со распродажби

Последниот петок во месец ноември со децении во светот е познат како ,,Црн петок,,кој задолжително значи и големи попусти во продавниците. Секогаш во прашање е последниот петок во месецот, ден после прославата на Американскиот Ден на благодарноста, кој се одбележува последнот четврток во овој месец.

Од средината на минатиот век во Америка овој петок е вовед во пред-празничната атмосфера пред Божиќ и Нова година.

Во светот вообичаено продавниците да се отворат уште на полноќ или рано наутро и пред нив да са создадат големи редови. Хаос и големи тепачки се сосема нормални во светот на овој ден, а многу од прдавниците, поради зголеменото интересирање на купувачите ја продолжуваат оваа акција и за време на викендот.

Последните години овој омилен ден за пазарење е присутен во нашата земјата како и во регионот пошироко.

За подобар живот-не пратете вести !
ФРОЈД: Пред депресијата, проверете дали сте опкружени со идиоти!

Post Author: