Како изгледале првите илјадарки во Македонија?

Првите пари во Македонија биле привремена валута воведена во април 1992 година со цел да се утврди монетарната независност на Република Македонија. Со тоа е започната замената на југословенскиот динар.

Интересен факт е дека Република Македонија на почетокот на својата монетарна независност немала свои железни пари.

Сигурно се прашувате колку вредел тогаш денарот?

Една германска марка можела да се замени за 360 денари.

Покрај денарите, се појавуваат и “дените” како помала вредност на денарот. Зачудувачки но вистинито, дури во 2013 година се повлечени од употреба дените бидејќи се многу мала вредност.

Следува изгледот на првите денари во Македонија.

Како изгледале првите илјадарки во Македонија?                 Како изгледале првите илјадарки во Македонија?

Ова е изгледот на банкнота од 10,000 денари.

 

Како изгледале првите илјадарки во Македонија?

Изгледот на банкнота од 1000 денари е со слика од “Македониум” во Крушево.


Споделете на социјалните мрежи

Поучна приказна - цедалка полна со вода
Како да излезете од маѓепсаниот круг на секојдневието ?

Post Author: