Сите вистини и митови за спиењето

Што прави нашиот мозокот додека ние спиеме?

Додека сме будни, нашите пет сетила постојано пренесуваат информации и слики до мозокот. Но, кога спиеме на мозокот без никаков надворешни влијанија создава слики сам по себе. Што е значењето на овие соништа? Нашиот мозок е сложено тело кое секоја секунда емитува сто до триста сигнали. Што прави мозокот додека спиеме? Ниту еден научник не е сосема […]

Денес е денот на сите кои се викаат Стефан, Стефанија. Што ова име значи?

Денес е денот на сите кои се викаат Стефан, Стефанија. Што ова име значи?

Името Стефан потекнува од грчката варијанта Stefanos, што значи венец или круна. Во преносна смисла името значи оној кој е крунисан, кој на главата носи венец. Ова име го носи христијанскиот светец и распространето е на многу јазични подрачја. Во православието се чествува на девети јануари по Светецот Свети Стефан. Ова име го носеле многу […]

Што е золва, јатрва, шура, баџанак? Овие зборови најчесто ги мешаме, еве што значат!

Што е золва, јатрва, шура, баџанак? Овие зборови најчесто ги мешаме, еве што значат!

Зет – маж на сестра, ќерка, братучетка Снаа – жена на брат, братучет, син Золва – сестра на мажот Шура – брат/братучет на сопругата Баџанак – мажот на сестрата на вашата сопруга Свекор – татко на мажот Свекрва – мајка на мажот Балдска – сестра на жената Јатрва – сопруга на братот на вашиот маж […]

Алберт Ајнштајн

Кои се 5 најпаметни луѓе во светот?

5.Garry Kasparov – IQ 194 Гери Каспаров е е еден од најдобрите шахисти на сите времиња. Од почетокот на неговата кариера во 1986, па до крајот на 2005та година, бил на прво место 225 пати од 228 месеци. Во една партија шах го има победено дури и софтверот на IBM кој се базира на вештачка […]

Важно: Која крвна група може да дарува а која може да прими крв?

Важно: Од која крвна група можете да примите а на која можете да донирате крв?

Доброволното дарување крв претставува одраз на високи етички, хуманирани и морални вредности. Да се дарува крв и да се спаси нечиј живот, воден од алтруистички побуди е благородно дело. Доброволното крводарителство има една единствена цел, а таа е да се мотивираат што поголем број на луѓе кои треба доброволно да даруваат за да може да […]

Дали човечкото тело може да издржи маратонски летови од 20 часа?

Австралиската авио-компанија„Kvantas ervejs“ планира маратонски летови од Њујорт и Лондон за Сиднеј, за да провери дали човечкиот организам може да го издржи тој напор. Во текот на овие маратонски летови во авионите ќе бидат само членовите на екипажот. Ќе ги користат „Boing“ авионите „drimlajner“. На летовите ќе учествуваат околу 40 особи, воглавно запослени во компанијата, […]

Кое е најскапото кафе во светот? -Не е бразилско

Цената на оригиналното Кона кафе е околу 70 долари за 1 кг. Се одгледува исклучиво на Хаваите, но тоа не значи дека целото хавајско кафе е Кона. Познато е по благиот и ароматичен вкус. Кона е всушност вид на Арабика која се одгледува на падините на вулканите на Хуалалаи и Мауна Лоа и е производ […]

Како пушењето ја уништува нашата убавина ?

Без разлика дали сте пушач, или секојдневно сте изложени на пасивно пушење…сите опасности се скриваат во димот од цигарите. Сите знаеме дека пушењето го уништува нашето здравје, но дали сме свесни за фактот дека ја уништува и нашата убавина? И покрај тоа што овие негативности не можат да се воочат истиот ден, тие се акумулираат […]

Должината на малиот прст го открива типот на личноста

Погледнете ја својата шака и откријте го својот тип.. Малиот прст е во иста линија со зглобот на домалиот прст Доколку вашиот мал прст е во иста линија со зглобот на домалиот прст, вие сте интровертна личност и не ги делите лесно своите чувства со другите луѓе. Секогаш се претставувате како јака и независна особа. […]

Вашето име и презиме покажува дали сте предодредени за богатство!

Вашето име и презиме покажува дали сте предодредени за богатство!

Причината за вашата слаба заработувачка можеби се крие во вашето име и презиме,поточно од бројот кој од нив произлегува. Соберете ги броевите од вашето име и презиме посебно а потоа соберете ги и тие два броја, се додека не добиете едноцифрен број. 1 – А, Ф, Н, В2 – Б, Г, Њ, З3 – Ц, Х, О, Ж 4 – […]