Денес е светски ден на фотографијата

Во светот, на денешен ден се одбележува денот на фотографијата(World Photography day), еден од најголемите пронајдоци во светски рамки. Од 2010 година, осми јануари се одбележува како ден на фотографијата.

Во 1839 година е претставена дагеротипијата, првата успешна фотографска постапка. Некогаш, фотографирањето било привилегија на малкумина, па затоа и се создавала и сметала за вистинска уметност.

Процесот на настанување на фотографијата бил многу сложен за разлика од денес, кога речиси секој има можност за неколку секунди да направи одлична фотографија. За татко на фотографијата се смета ЛуисДагер кој ја осмислил целата постапка за нејзината изработка со помош на својата дагеротипија. Меѓутоа прв светски фотограф е всушност неговиот партнер Жозеф Нисефор Нијебс. Една од првите фотографии на кои се гледаат луѓе е дело на Ду Темпле со наслов ,,Париски булевар” создадена 1838 или 1839 година.


Скопски бургер бар донира оброци за деца без родители, социјални случаи по повод Водици
Интервјy со Ненад Келебиќ - репрезентативец во карате со интернационални успеси

Post Author: