Денес покрај Бадник, се празнува и Света Евгенија

Името Евгенија потекнува од грчкиот збор Eugenios, изворно Eugenes, што значи благодарна, благородна. Името е календарско и е женски облик од Евгеније. Ова име е масовно распространето широко во христијанскиот свет од најстари времиња до денес.

Во просторите на Македонија се сретнува многу често и родителите со гордост го избираат ова име за своите женски деца. За Евгенија се пејат песни по разни поводи.

Името симболизирано е извезено во слика-гоблен која е претставена како девојка која седи во раскошна фотелја со книга во рака.

За овој празник се чествува и православен црковен празник на шести јануари како Света маченица препородена Евгенија, кога православните христијани го слават Бадник.

Скратеници од ова име се среќаваат во облик на Ева, Еве Гена.


ТЕСТ: Изберете го јаболкото кое би го изеле и дознајте каква личност сте!

Post Author: