Кои се 5 најпаметни луѓе во светот?

5.Garry Kasparov – IQ 194
Гери Каспаров е е еден од најдобрите шахисти на сите времиња. Од почетокот на неговата кариера во 1986, па до крајот на 2005та година, бил на прво место 225 пати од 228 месеци. Во една партија шах го има победено дури и софтверот на IBM кој се базира на вештачка интелигенција.

Гери Каспаров

4. Кim Ung-Yong – IQ 210
Роден е 1963 година. Ким проговерел на свои 6 месеци. До својата трета година без проблем читал на англиски јазик, корејски, јапонски и германски. Поради своите способности добил работа во НАСА(NASA) во која работел 10 години пред да се врати во својата татковина и да ја продолжи својата кариера како професор.

Ким Унг Јонг

3.Albert Einstein – IQ 160-190

Интересен факт за Алберт Ајнштајн е дека тој никогаш не направил IQ тест, туку овие број се проценка на доктори-експерти. Алберт станат познат по својата работа на “теоретска физика” ,а воедно и една од највлијателните личности во светот.

Алберт Ајнштајн

2.Stephen Hawking– IQ 160
Иако имал Амиотрофична латерална склероза која ја предизвикува неговата парализа, тој до крајот на неговата смрт го сфаќаше универзумот подобро од сите други луѓе на светот. Неговата кариера е исполнета со докажување на светски теории.

Стиф Ховкинг

1.Terence Tao – IQ 225-230

Овој човек се смета за најпаметен според неговиот коефициент на интелигенција. Теренс Тао е син на емигрант од Хонг-Конг и живеел во Австралија пред да се пресели во САД. Теренс сега предава на Универзитетот во Лос Анџелес и важи за еден од позначајните професори.

Теренс Тао


Доколку ви се допадна оваа објава,споделете ја на социјалните мрежи:

Што е золва, јатрва, шура, баџанак? Овие зборови најчесто ги мешаме, еве што значат!
Важно: Од која крвна група можете да примите а на која можете да донирате крв?

Post Author: