Што прави нашиот мозокот додека ние спиеме?

Додека сме будни, нашите пет сетила постојано пренесуваат информации и слики до мозокот. Но, кога спиеме на мозокот без никаков надворешни влијанија создава слики сам по себе. Што е значењето на овие соништа?
Нашиот мозок е сложено тело кое секоја секунда емитува сто до триста сигнали. Што прави мозокот додека спиеме?

Ниту еден научник не е сосема сигурен зошто сонуваме, но имаат многу интересни идеи Д-р Чарлс Бае верува дека соништата помагаат луѓето да ги обработат различните сензорни информации што ги примаме во текот на денот. Некои велат дека дошле до оригинални идеји за време на спиењето. Тоа 

факти за соновитени укажува на фактот дека спиењето не е само “пасивно” спиење. Еден дел се состои од размислување.

Дали ќе се сеќавате на сонот зависи првенствено од тоа дали ќе се разбудите додека сонувате вели Марк Mahowald, професор по неврологија на Универзитетот во Минесота. Ако не се разбудите за време на вашиот сон, сеќавањето на нив го нема. Сеќавањата се бришат додека спиеме “, заклучува тој.

Зачинетиот оброк ја зголемува шансата да се разбудите додека сонувате, вели Mahowald. “За да се сетите на својот сон, треба да бидете будни најмалку неколку минути.

Додека спиете и сонувате дека вашиот мозок работи напорно
Додека сме будни пред нас се сликите на надворешниот свет. Кога спиеме, соништата се пред нас. Мозокот се обидува да донесе некој заклучок за сите примени сигнали. Врз основа на сите овие аудиовизуелни стимуланси, мозокот создава соништа. Значи, погрешно е да се мисли дека за време на спиењето мозокот има ниското ниво на активност . Генерално, нервните клетки на мозокот одржуваат постојана меѓуклеточна комуникација.

Тешко е да се оддели функцијата на спиењето од функцијата на сонувањето.

“Мислам дека сонот е нешто што му помага на мозокот да се регенерира и да се “, балансира повторно “, вели Mahowald.


Доколку ви се допаѓа оваа објава, споделете ја на социјалните мрежи

Денес е денот на сите кои се викаат Стефан, Стефанија. Што ова име значи?

Post Author: