Важно: Од која крвна група можете да примите а на која можете да донирате крв?

Доброволното дарување крв претставува одраз на високи етички, хуманирани и морални вредности. Да се дарува крв и да се спаси нечиј живот, воден од алтруистички побуди е благородно дело. Доброволното крводарителство има една единствена цел, а таа е да се мотивираат што поголем број на луѓе кои треба доброволно да даруваат за да може да се соберат потребните количини на крв и крвни продукти кои се неопходни за лекување на болните и повредените.

Која крвна група може да дарува а која може да прими крв?

Црвен крст на Република Македонија често организира крводарителски акции, нивниот веб-сајт можете да го посетите на следниот линк.


Кои се 5 најпаметни луѓе во светот?
Дали човечкото тело може да издржи маратонски летови од 20 часа?

Post Author: